RETRO VINTAGE BRUKT

RETRO - VINTAGE - BRUKT
Pep og Salt tar alle bildene i denne bloggen selv, og gjennom personlige bilder, historier og kommentarer presenterer vi våre mange flotte og interessante funn fra loppis og bruktbutikker

Følg også
http://retroscandinavianbutikk.blogspot.no/
og Retroscandinavian på instagram

Hvis du har spørsmål eller vil kjøpe noe fra butikken, kontakt oss på retroscandinavian@gmail.com
Med vennlig hilsen Pep og Salt

onsdag 16. mars 2011

Arnold Wiig Fabrikker AWF

Salt viser gammelt og kjært arvegods fra framskapet, produsert hos AWF.


AWF
Arnold Wiigs Fabrikker AWF i Halden var en av mange keramiske fabrikker i Østfold som var i virksomhet rett før og etter 2. verdenskrig.
A.W. startet i 1938 med å lage blomsterkrukker gjennom formpressing. Han brukte navnet Herreby, men ble bedt av Kunstindustrimuseet i Oslo i 1949 om å endre navnet for å unngå forveksling med Herrebøefabrikken. Han tok navnet AWF. William Knutzen ble kunstnerisk leder.
I 1945 fikk A.W. kontakt med det danske firmaet Syberg & co, og han fikk enerett til å produsere sycokrukken i Norge. Råvarene kom i en periode fra Danmark. Krukken ble også produsert i Strømstad, Sverige (Syco1946-1968)
Krukkene var meget populære. Under 50-tallet vokste keramikkproduksjonen kraftig. Som en kuriosa kan vi nevne at A.W.også produserte og solgte fyllepenner og leker en stund, uten større hell. Det ble i tillegg produsert lysarmatur, lysrør og neonskilt. Keramikkproduksjonen gikk derimot bra.
På 1960-tallet kom motbakkene bl.a på grunn av flere branner. I 1966 forlot Arnold Wiig firmaet da AWF ble kjøpt opp av Incentiv. I 1969 kjøpte Bjørn Fagerlie firmaet med 20 ansatte. I 1977 opphørte keramikkproduksjonen som følge at utenlandsk konkurranse og en stor brann.
Detalj fra fruktfat.Detalj fra askebeger.
Dette hodet er en gave fra en venn som jobbet hos AWF.
Vi har også hodet av gutten. Salt vet ikke om dette kom i vanlig produksjon. 
Kan noen gi svar på det? 
4 kommentarer:

 1. For et nydelig service:) Likte både fargen og formen på det.

  SvarSlett
 2. Ja, er det ikke fint! Har tidligere tenkt og følt at det har vært litt "tungt" i fargen, men da vi fikk tatt det fram og dekket bordet,kom det til sin rett :-) Utrolige detaljer!

  SvarSlett
 3. Anonym25/11/14

  Minner meg mye om Kråkerøy keramikk KK som bel nedlagt i 1965

  SvarSlett
 4. Anonym21/2/16

  Hi!

  I´m from Finland and I found your blog when I googled AWF.

  Can you tell me more of that girls head? A friend was in an auction today and bought a box of miscellanious items and this head was in the box. It was signed "Made in Norway AWF".
  SvarSlett