RETRO VINTAGE BRUKT

RETRO - VINTAGE - BRUKT
Pep og Salt tar alle bildene i denne bloggen selv, og gjennom personlige bilder, historier og kommentarer presenterer vi våre mange flotte og interessante funn fra loppis og bruktbutikker

Følg også
http://retroscandinavianbutikk.blogspot.no/
og Retroscandinavian på instagram

Hvis du har spørsmål eller vil kjøpe noe fra butikken, kontakt oss på retroscandinavian@gmail.com
Med vennlig hilsen Pep og Salt

lørdag 4. mai 2013

Solsikk fra Egersund

Middagstallerknene til dette nydelige og håndmalte serviset har Pep vokst opp med. Da Pep flyttet hjemmefra, ble tallerknene med. Faktisk så hadde Peps pappa funnet disse delene på billigsalg på et Samvirkelag som skulle legges ned, utenfor Tr.heim.

Etter hvert har vi samlet flere deler. Noe har vi fått / arvet fra farmor Hanna Viktoria, noe er funnet på loppis eller bruktbutikker, og noe har vi til og med betalt en del for. I flere år har det vært ryddet unna, dels for å kunne fylle kjøkkenhyllene med nye ting, dels for å være trygt unna små barnehender og oppvaskmaskina :-) Men på loftet har ingen glede av det, så nå er det hentet fram, vasket, pakket ned igjen og klart for å ta med på hytta på Uttian. Er det ikke nydelig ???

Koppene begynner å bli vanskelig å få tak i dessverreDe ulike stemplene viser de ulike periodene dette serviset ble laget
 
 
Dekoren heter Solsikk, designet av egersunderen Kornelius Anker Olsen som var ansatt som designer ved fabrikken fra 1920 årene.
De to stempelene på venstre side ble benyttet fra 1920 og kalles det " lille urnestempelet" eller "nr 20". Dette bekreftes av at det også står et tall på hver side, tall som indikerer str. på gjenstanden. Stempelet ble benyttet fram til 1954. Stempelet til høyre ble benyttet fra 1954 fram til midten av 1960-tallet. Dette betyr at denne solsikk-dekoren ble produsert i mange år. Fabrikken ble forøvrig lagt ned i 1979 (startet i 1867).

Dekoren ble forøvrig benyttet på mange ulike modeller, noe som tydelig kan ses på de tre ulike eggeglassene på bildet under.
 
Eggeglassene i 3 ulike fasonger
 

5 kommentarer:

 1. Jo, det er nydelig, visste ikke at Egersund hadde et solsikkemønster til! Vet dere når det først var satt i produksjon, en gang mellom 20 og 40-tallet? Kanskje bommer jeg skikkelig...

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er ikke helt sikre, men tror du har rett i dette :-) Vi har forresten nettopp skrevet litt ekstra om stemplene i dette aktuelle innlegget.

   Slett
  2. Uff, jeg svarte visst litt kjapt etter å ha blitt oppslukt av bildene:-) Spennende det dere har funnet om stemplene. Jeg har ofte vært innom en blogg som heter fayance.blogspot.no som omhandler Egersundproduksjonen, dere kjenner sikkert til den? Den omhandler riktignok mest det eldste.. Ha en fin uke!!

   Slett
  3. Takk for tipset! Har nettopp vært innom bloggen og tittet. Hadde faktisk glemt at den eksisterer. Den er absolutt et bra sted for å sanke info om Egersund Fayansefabrik :-) Ha ei fin uke du også!

   Slett
 2. Samler også på Solsikk, men bare middagsserviset. Kjekt å se så mange frokostdeler.

  SvarSlett